Je bescherming eren

We spreken over kwetsbaarheid in de vrouwengroep en hoe deze tevoorschijn kan komen. Al snel komt bij een ieder tevoorschijn hoe ze haar kwetsbaarheid beschermt. Ieder doet dat op een heel eigen manier.
De een door zich groot te houden, de ander door te oordelen, de ander krijgt een luidere stem, weer een ander verstopt zich en wordt stil. Een die zich beschermt door te analyseren en overzien, een die strak wordt en zich onverschillig waant, weer een ander gaat vriendelijk animeren en iemand die wegvliegt, er gewoon even niet is.

Wat een prachtige mechanismen om je kwetsbaarheid te beschermen. We merken dat de erkenning voor die bescherming veel emotie losmaakt, een ieder wordt gezien in hoe ze een prachtige vorm vond om het tere in zichzelf bij zich te houden.

In een dans wordt een ieder omringt door 3 andere vrouwen en terwijl de middelste haar bescherming vol oproept, wordt ze aangeraakt en gewiegd. Ze krijgt toestemming voor haar bescherming. En vindt er heling plaats.

Kinderen beschermen zichzelf als vanzelf, als er geen ruimte is voor pijn, voor kwetsbaarheid of voor hun uitreiking, voor hun verlangen. Vaak roept de bescherming ook weer een allergische of kritische reactie op bij de omgeving, dus er komt een afwijzing overheen. Of de bescherming wordt gezien als talent, het benadrukt dat het werkelijke wat er speelt er niet is of mag zijn.

We gaan geloven in onze bescherming, dat we dat zijn. Soms met een extra bescherming erover heen omdat deze bescherming ook niet goed gevonden wordt.

Ontdekken wie je werkelijk bent vraagt dus om af te pellen. Iedere laag mag toestemming en erkenning krijgen dat ze er is en dat ze nodig is geweest. Zo wordt je een nieuwe en erkenninggevende ouder van jezelf.
Je mag je bevriezing, je groter maken, je analytisch vermogen, je kleiner maken bedanken voor haar diensten. Het oude bedanken, want het is nu niet meer nodig.

Dan groeit de veiligheid om tevoorschijn te komen met wat eronder ligt.
Een kwetsbaar verlangen. Een verlangen naar werkelijke verbinding; een verlangen naar werkelijk gezien worden; een verlangen gekend te zijn; een verlangen erbij te horen; een verlangen geliefd te zijn. Het nieuwe, aanwezig en kwetsbaar.

Afpellen met eerbied en dankbaarheid voor iedere ‘oude’ laag, op weg naar nieuw.
Hartegroet
Mirjam

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *