Afscheid van een lief

Soms wordt pas na een breuk voelbaar hoe verweven twee levens zijn. Niet alleen qua vrienden en familie en kinderen, maar ook energetisch. Eens zei iemand tegen mij: het duurt ongeveer 3 jaar voor alle energetische verstrengelde lijnen los zijn van elkaar. Het is alsof er draden geweven worden om twee geliefden heen, tijdens de relatie. Dat web kan niet met een paar hamerslagen van de rechter doorbroken worden, noch door ’t zwaard van conflicten, noch door het starten van een nieuwe relatie. Het web kan alleen zachtjes losgeweekt worden in de mildheid van de liefde.
Maar oh, wat is dat moeilijk, want vaak gaat een breuk gepaard met verwijten, slaande deuren en dichtgeklapte harten. Moedig en je krachtig voelend na zo’n heftig conflict, ga je de wereld in. Maar na een poos blijkt het een masker, om de pijn en de liefde achter te verbergen. Sommigen houden dat hun hele leven lang vol.

Ik hield het 3 jaar uit, toen barste het masker open en mijn lichaam brak. Ik was volop door gegaan met leven: hard gewerkt, projecten op touw gezet, een andere geliefde bemind. Maar nu was ik ineens doodmoe van de niet genomen rouw. Ik huilde een halfjaar lang. De liefde voor mijn ex-partner die daarmee terugkwam in mijn hart, kon het web zachtjes losweken. En de liefde voor hem, was mijn liefde, uit mijn hart, dat kon ik nu goed gebruiken voor mezelf en de mensen om mij heen.
Door de ander weg te duwen, de liefde voor de ander weg te duwen, druk je je hart dicht. ‘Zo’dacht ik,’het ligt nu achter me’. Maar op onverwachte momenten ging de deur naar het verdriet weer open, in de armen van mijn nieuwe lief, of toen mijn ex-partner hertrouwde en ‘n nieuw kindje kreeg.
Natuurlijk werd het steeds zachter en lichter, maar toch. Tot Wibe Veenbaas (mijn docent) zei dat dit blijft. Het leven is als een cirkelende beweging omhoog, steeds opnieuw kom je langs dezelfde pijnplekken. Maar in je ontwikkeling en verwerking kom je steeds iets hoger en gaan de scherpe kantjes ervan af, maar je moet er wel steeds weer langs.

Daan van Kampenhout (familieopsteller en sjamaan) zegt dat in relaties zieledelen van de een bij de ander gaan wonen en vise versa. Dat gebeurt gewoon, zegt hij, net als de geweven draden wsl. Hij heeft een prachtige opstelling daarvoor, die ik heb mogen ondergaan.
Het gaat als volgt:
Je staat als ex-partners tegenover elkaar (jij en een representant voor je ex-partner), 2 of 3 zieledelen van de ander staan achter je (zij zijn ook menselijke representanten). En je zegt tegen elkaar (de begeleider zegt de zinnen voor), hoe je elkaar hebt ontmoet, je spreekt over de liefde van toen en over het geluk. Dan spreek je naar elkaar uit dat je uit elkaar groeide en er een breuk kwam. Een teleurstelling, het was onontkoombaar en je spreekt de beslissing uit om afscheid te nemen.
Dan draait een ieder zich om naar de zieledelen van de ander achter je. Je bedankt hen voor wat ze je gegeven hebben, hun steun, hun warmte, hun kwaliteit. Teruggedraaid roep je nu je eigen zieledelen terug. Die komen in hun eigen tempo terug. Ervaar het weerzien en pak ze vast als dat mogelijk is.
Je zegt elkaar gedag met de ogen en draait je om, ieder naar je eigen leven, met je zieledelen naast je.

De manier waarop ik werk is een aanvulling hierop, ik laat vaak de mensen bij een scheiding een vlammetje van zichzelf ophalen bij de ander. Zodat de vlam van liefde naar de ander bevestigd wordt (deze wordt vaak ontkend) en je dan weer terugbrengt bij jezelf, vanuit liefde.

Dit ritueel kun je ook thuis doen en ook voor meerdere geliefden (door kussens/materialen neer te zetten voor de ex-partner en de zieledelen). Steeds haal je delen van jezelf terug, zodat je steeds heler wordt. Per keer kan het ritueel verschillen, omdat er andere zaken oplichten die belangrijk waren. Zoals levenslust in de ene relatie heel belangrijk was en diepe gesprekken bij de ander, of sterke idealen bij weer een andere relatie. Door de vlam of een zieledeel terug te halen, haal je die delen op die hiermee samenhangen en van jou zijn.

Neem de tijd voor dit ritueel, de ziel is traag en het hart geduldig om alle gevoelens een plek te geven. Als je dit ritueel alleen doet, vraag er dan iemand bij die meekijkt en meehelpt, want dit ritueel heeft getuigenis nodig, net als dat rouw getuigenis nodig heeft.

In liefde,
Judith Mirjam

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *